Wednesday, January 22nd, 2025

Sankt Hans, ellers kendt som midsommer

Sankt Hans, ellers kendt som midsommer, er en årlig begivenhed, der fejres på årets korteste nat, nemlig natten mellem den 23. og 24. juni. Sankt Hans fejringen har en lang historie i Danmark, og er i dag en fast tradition i mange danske hjem.

Historie og Oprindelse

Sankt Hans har rødder tilbage til førkristen tid og stammer fra en gammel sommersolhvervsfest, der markerede årets længste dag. Det var en fest for frugtbarhed og et godt høstår. Med kristendommens indtog i Danmark blev dagen dedikeret til Johannes Døberen, og derfor fejres Sankt Hans den 24. juni, på Johannes Døberens fødselsdag.

Brugen af Bål

bålet, som er et fast element i Sankt Hans, blev i sin tid antændt for at jage onde ånder væk. I dag er bålet dog mest kendt for at bære et heksebillede, som bliver brændt. Dette symboliserer udryddelsen af onde kræfter og begyndelsen på et nyt, positivt år.

Sankt Hans Traditioner i Danmark

Sankt Hans markeres mange steder i Danmark med store bål, taler, fællessang og hyggeligt samvær. Dagen starter ofte med en festlig middag, som kan bestå af alt fra grillmad til traditionelle danske sommerretter. Aftenen kulminerer med tændingen af bålet, og ofte synges midsommervisen, som er skrevet af Holger Drachmann i 1885.

Sankt Hans i Fremtiden

I en stadig mere globaliseret verden bliver bevarelsen af nationale traditioner som Sankt Hans stadig vigtigere. Det er med til at skabe fællesskab og sammenhold, og minder os om vores unikke historie og kultur. For at læse yderligere om Sankt Hans festen i 2024 kan du besøge Canem for mere information.

Ofte stillede spørgsmål