Sunday, February 5th, 2023

Sådan rengører du dine vandresko

En vandresko består af forskellige dele, som hver især skal rengøres på en anden måde. Læderet skal plejes, snørebåndene skal vaskes, og sålerne skal skrubbes.

Vandreskoens komponenter

Når man rengører en vandresko, inddeler man som ofte efter følgende komponenter

  • Læder
  • Snørebånd
  • Sål
  • Inderdel
  • Yderdel

Hvis du starter med et par rene vandrestøvler, kan du se her, hvordan du holder dem rene:

Læder

Start med at bruge en fugtig klud til at tørre alt snavs væk. Brug derefter et læderrensemiddel eller sadelsæbe på en blød børste til at arbejde ind i læderet. Sørg for at undgå at komme rengøringsmiddel på, da det vil udtørre det. Til sidst skal du bruge en læderbalsam for at fugte læderet – for det holder det som nyt.

Snørebånd

Fjern eventuelt snavs eller mudder i hånden, og vask dem derefter i varmt sæbevand. Skyl godt efter, og lad dem tørre i luften.

Sål

Skrub med en stiv børste og sæbevand for at fjerne eventuelt snavs. Skyl godt efter, og lad det tørre i luften.

Inderdel

Brug en støvsuger til at fjerne eventuelt snavs eller støv. Hvis der er fugt, skal du bruge en affugter til at tørre det ud.

Ydre del

Den ydre del er lidt mere overfladisk arbejde, så her skal du bare fjerne eventuelt snavs eller mudder med hånden eller en børste og varmt vand, såfremt det er størknet.

Hvad gør jeg, hvis mine vandresko bliver våde?

Hvis dine vandresko bliver våde, er det vigtigt at tørre dem så hurtigt som muligt. Fugt kan få læderet til at rådne og snørebåndene til at mugne.

Hvis dine sko kun er lidt våde, kan du fylde dem med avispapir og lade dem lufttørre i et varmt rum. Hvis de er gennemblødte, skal du fjerne snørebåndene og indlægssåler, og fyld dem med avispapir. Læg skoene i en forseglet plastikpose, og lad dem stå i solen.

Hvis du har adgang til en støvletørrer, så brug den til at tørre dine vandresko. Indstil tørretumbleren på lav varme, og lad dem stå i et par timer. Kig på skoens instruktioner, hvis du tørretumbler.

Læs mere om vandresko i denne vandresko købsguide.