Tuesday, September 26th, 2023

Mærker efter i kroppen, okay, men hvordan?

I mit virke som psykoterapeut møder jeg rigtig mange mennesker der finder det svært at mærke indre kropslige fornemmelser, og endnu mere og beskrive disse fornemmelser. Det kan være kropslige fornemmelser der relaterer til følelser af uro, vrede og angst, men også mange gange fornemmelse som relatere til mere positive følelser som glæde. 

En manglende kontakt til kroppen er en af hovedårsagerne til de mange tilfælde af stress, vi ser i vores samfund.

Det at det kan være svært at mærke efter i kroppen er der ikke noget at sige til, da vi livet igennem arbejder rigtig meget med hvad vi tænker, og meget lidt med hvad vi sanser og føgler. Det at lytte til vores indre kropslige fornemmelser er bare rigtig vigtig og kunne, da det guider os i vores følelsesliv, men også hjælpe os med at forstå hvornår vores grænser bliver overskredet, om vi utrygge i en situation, om vi er ved at blive stresset, hvad vi intuitivt synes om andre mennesker, og også noget så basalt som at vi faktisk er trætte.

Så ingen tvivl om at det er en super kræft at kunne mærke efter i egen krop. Men hvordan mærker jeg efter i kroppen når jeg hele livet har fokuseret på hvad jeg tænkt og meget lidt på hvad jeg sanser.

Den gode nyhed er, at vi alle kan lære og lytte til kroppen ung eller gammel, mand eller kvinde. Den dårlig er at hvis man ikke rigtig har gjort det før, så kan det godt blive arbejdetsom, og noget man skal indstille sig på tager noget tid, samt at det faktisk er en evne vi mister hvis vi ikke holder den vedlige. 

Et billede der virker for mig er at det at kunne mærke kropslige fornemmelser er som en muskel. Hvis jeg aldrig før har brugt en muskel, så bliver det et stort stykke arbejde og træne den op, noget der kan tage tid og skal tages i små skridt. Når den så er trænet så kan jeg mere af hvad jeg kunne i forvejen, men jeg kan også gøre flere nye ting. Stopper jeg med at træne musklen, så mister jeg styrken igen, og stopper så også med at de ting kunne når musklen var stræk.

Et rigtig godt værktøj til at begynde at kunne mærke efter i kroppen er mindfulness, mere specifikt den type øvelser der hedder kropsscanninger. En guidet mindfulness kropsscanning består typisk af at man stille og roligt går kroppen igennem og ofte starter med tærne og fødderne. Mærker efter hvilken fornemmelse man har der, bevæger sig videre til underbenet, mærker efter hvad man mærker der, og sådan fortsætter det ellers helt op til hovedet.

Der findes en lang række af apps der er ganske udmærkede og enten gratis eller til en fornuftig pris tilbyder guidede mindfulness øvelser. En typisk kropsscanning tager alt lige fra 3 minutter til 1 time. Er du ny til mindfulness så starter du blot med de helt korte, og bevæger dig videre derfra. Personligt bruger jeg typiske øvelser der er mellem 7 minutter og 20 minutter lange. Det er hvad der passer mig, og passer ind i mit liv.

I forbindelse med specifikt at sanse ens følelser i kroppen, så er nogle af de mest typiske fornemmelser som min klienter beskriver, noget i stil med:

  • Ondt i maven, måske en oplevelse af have en sten i maven, en brændende, eller en stikkende fornemmelse
  • Uro i maven, måske i form af kvalme, eller sommerfugle
  • Energi i kroppen, der oplevelse som en sitren i arm og ben
  • Lethed i kroppen eller tunghed i kroppen
  • Spænde skulder eller en spændt i kæppen

Hvis det er svært at komme i gang med at arbejde med at sanse kropslige fornemmelser  eller du har oplevelse af at tingene ikke rigtig rykker sig, så er det vigtig at huske på at det ikke er en spurt men en marathon du har gang i, et stykke arbejde der tager noget tid, og som skal tages i små skridt et stykke arbejde der også virkelig betaler sig.