Thursday, June 20th, 2024

Julesweater – en kort historie

De fleste af os har set dem før. De sjove, farverige og ofte lidt groteske sweaters, der er et fast inventar på enhver julefrokost. Men hvor stammer de egentlig fra, og hvornår blev de populære?

 

Lad os tage et kig på julesweaterens spændende historie.

 

Julesweaterens oprindelse

Det første mange forbinder med en julesweater er nok den amerikanske filmklassiker ’National Lampoons Juleferie’ fra 1983, hvor den afdankede advokat Clark Griswold (spillet af Chevy Chase) kommer til at bære en særdeles uheldig sweater på sin families julefrokost.

 

I virkeligheden har sweateren dog langt mere interessante rødder. Oprindeligt blev den nemlig brugt af ishockeyspillere i Nordamerika – og det helt tilbage i 1920’erne! På den tid var det nemlig almindeligt, at spillerne selv strikkede deres egne trøjer, og nogle af dem besluttede sig for at lave nogle sjove og farverige designs med juletema. Deres mål var primært at underholde publikum – og det lykkedes rigtig godt!

 

Julesweateren bliver populær

Det tog dog et stykke tid, før julesweateren for alvor slog igennem blandt almindelige mennesker. Det første skub i den rigtige retning kom i 1939, hvor Hollywood-stjernen William Holden optrådte med en jule Sweater i filmen ’Holdens Jul’. Herfra gik det strygende forsweaterens popularitet, og i dag er den et uundgåeligt element på enhver dansk julefrokost.

 

En moderne klassiker

I dag findes der utallige forskellige designs af julesweatere, lige fra de helt simple og stilrene til de hyperfarvede og spraglede. Og selvom mange af dem måske ikke vil blive husket som modeikoner 100 år frem i tiden, så er der alligevel ingen tvivl om, at de har fundet vej ind i vores hjerter – også selvom vi måske ikke altid vil indrømme det…

 

Opsummering:

Hvis du nogensinde har været til en dansk julefrokost, så har du med garanti set en eller flere personer iført en typisk ”julesweater”. Disse sweatre er blevet en fast del af danskernes jul – men hvor stammer de egentlig fra? Lad os tage et kig på sweaterens interessante historie.