I kender dem. De har fuldstændig styr på vin og kan fremkalde alverdens smage og nuancer i hvad de drikker. Men hvordan gør man? Du er ny, men vil gerne være mere informeret i vinverdenen. Læs med her og få et par tips og tricks til hvordan du smager på vin. Få gang i sanserne på den rigtige måde.
Brug alle sanser
Mange tror måske kun det er tungen, og sanserne der er med til at frembringe indtrykkene vinen har. Men næsen og generelt alle sanserne skal tages i brug. Mundfølelsen og vinens duft spiller alle en rolle. ”smagsindtrykkene” registreres af næsen. Aromaerne. Tungen er begrænset til salt, surt, sødt, bittert og umami. Næsens register er langt større. Så husk altid. Brug næsen før munden. Det her du henter point.
1. Øjnene
Se på vinen. Hold glasset over en ensfarvet baggrund. Hvid er at fortrække. Hvilken farve har vinen? Dvs. nuancen. Hvad med Intensiteten? Dvs. vinens farve. Afsluttende er Vinens viskositet. Dvs. Hvor tyk/tynd konsistensen.
2. Næsen
Næsen i glasset. Dan dig et indtryk af vinens aromaer. Kør vinen rundt i glasset, så indtrykkene virkelig kommer til toppen. Hvilke aromaer kan du lugte? Røde bær, mørkebær, græs? Hvad med fad, læder, tobak? Det eneste rigtige er at prøve sig frem. Jo flere gange du gør det, jo mere trænet bliver du.
3. Tungen
Næste skridt er smagen fra tungen. Kør vinen rundt i munden. Nærmest slubre. Fordel den over hele fladen. Hvordan er vinens struktur? Altså tanniner, syrlighed og sødme. Alkohol også. Fornemmer du andre noter på tungen end næsen. Hvad er de? Afslut med balancen. Det er uhørt vigtigt at der findes balance. Ellers kan selv god vin miste den gode oplevelse.
4. Hjernen
Dan dig et samlet indtryk. Hvilke observationer har du opnået. Skriv det hele ned. Smag igen efter nogle timer. Har vinen ændret sig. Øvelse gør mester! Det ikke nemt, det kan vi godt blive enige. Rødvin, hvidvin, bobler. De har alle deres egen karakter.