Sunday, February 5th, 2023

Hvad er reflekser, og hvordan fungerer de?

Reflekser er et materiale, som reflekterer lys. De findes i forskellige former og materialer, alt efter hvilket formål de skal bruges til. Nogle reflekser er beregnet til at sidde på fx en jakke, mens andre reflekser sidder på cykelhjelmen. Hvordan refleksernes funktion virker, kan variere fra model til model. I denne artikel fortæller vi mere om refleksers funktion og hvornår de anvendes.

 

Reflekser er baseret på princippet om refleksion, dvs. når lys preller af på en overflade. Når lyset rammer en reflektor, preller det af i en anden retning. Det er derfor, at reflekser er så nyttige til at gøre personer og genstande mere synlige i svagt lys.

 

Forskellige typer af reflekser

Der findes forskellige typer reflekser, som hver især reflekterer lyset på en anden måde. Nogle reflektorer er f.eks. designet til kun at reflektere lyset fra bestemte retninger, mens andre reflekterer lyset i alle retninger.

 

Den mest almindelige type reflektor kaldes bare en refleks. Refleksen er fremstillet af materialer, der kan reflektere lyset tilbage i den retning, det kom fra. Det er derfor, at de ofte er anvendes på skilte og i vejmarkeringer.

 

En anden type reflektor er diffuse som er fremstillet af materialer, der spreder lyset i alle retninger. Det gør dem ideelle til brug i nødbelysning og lommelygter.

 

Forskellige typer af materiale

Reflektorer er normalt fremstillet af glas eller plast. Materialet vælges ud fra den tilsigtede anvendelse af reflektoren. Glasreflektorer anvendes f.eks. ofte i avancerede kameraer, mens plastikreflektorer er mere almindelige i billigere modeller.

 

Reflekser og cykling

De fleste kender refleksjakker, men kun få ved, hvordan de virker. Refleksjakker er fremstillet af et materiale, der reflekterer lyset tilbage til kilden. Derfor er de så effektive om natten eller i svagt lys, hvor bilister kan have svært ved at se fodgængere. Selv en lille mængde reflekser kan gøre en stor forskel i gør dig synlig for bilisterne.

 

Det er i øjeblikket ikke obligatorisk at bære en refleksjakke, men det betyder ikke, at det ikke er en god idé at bære en refleksjakke. Hvis du er ude at gå, løbe eller cykle, er det altid en god idé at bære noget, der gør dig mere synlig for trafikken. Reflekterende jakker er en nem og effektiv måde at gøre dette.

 

Så næste gang du skal ud i dårligt lys eller om natten, skal du sørge for, at du har en refleksjakke på. Det kan redde dit liv.