Wednesday, May 25th, 2022

Hvad er puns?

Hvordan smager ægget? Æg-cellent!

Dét er en pun. Puns er ordspil og er også kendt som ”far humor”, og du har garanteret himlet med øjnene af dem.

I dag er puns et lidt ambivalent medie. Nogle synes, det er billig humor, mens andre bare synes, det er god sjov. I det gamle Grækenland var puns faktisk højt agtede – man mente, at folk, der kunne tænke hurtigt og lave gode puns, var skarpere end andre.

Er puns jokes?

Ja, og nej. Puns kan sagtens være jokes, når de fortælles som sådanne. En pun kan sagtens følge strukturen i en almindelig joke, her er det bare et ordspil, der er punchlinjen.

Men puns bruges også typisk bare i hverdagsscenarier, for at gøre noget småkedeligt lettere og sjovere. Man kan lave puns af alt, det kræver bare fantasien. Nogle gange er de bedste puns indfald, men det kan også fungere som en insider joke blandt venner. Så kan den komme op igen og igen, uden relevans til situation eller omgivelser.

Hvordan kommer man på en god pun?

De bedste puns er dem, der ligger lige til højrebenet. Det er også ofte dem, der får folk til at klage – men jo mere, folk brokker sig, desto bedre var din pun!

Den bedste måde at inkorporere en pun i samtale, der ved at være bevidst om, hvad der er omkring dig, eller hvad samtalen drejer sig om. Hvis nogen for eksempel fortæller dig, at de har haft deres bil i ti år, så kan du ønske dem glædeligt hjul-bilæum. Eller hvis du står og ser på ænder, der bare svømmer rundt, så kan du spørge, om de ikke kan noget and-et.

Puns handler om observationer og hurtigt tænkning, og før du ved af det, vil det komme som en helt naturlig refleks.

Hvorfor kan folk ikke lide puns?

Nogle mennesker bryder sig ikke om puns, fordi de, som tidligere nævnt, synes, det er doven humor. Men huskereglen er, at jo mere, folk jamrer og klager over joken, desto bedre var den.

Så lad ikke dine venner eller familiemedlemmer dulme din begejstring for puns, ordspil og far jokes. Puns er utrolig sjove at lave, og ofte vil de fremprovokere et modstridende smil hos dem, der bliver offer for dem. Du kan lave puns om alt og alle, og der er masser af inspiration at finde online, hvis du ikke er særlig god til det.