Oprindelsen
Der er mange teori om, hvor osten stammer fra samt hvornår den blev skabt. Nogle fortællinger tyder på at osten muligvis blev skabt under en kamel rejse, ude i de varme ørkener.
Dog er det sikkert at antyde, at osten ikke blev skabt med vilje. Mad opstår ofte via tilfældigheder eller uheld – Og osten er ikke anderledes.
Mange ved, at ost bliver udvundet af sur mælk, som begynder at syrne og “rådene”. De tykke klumper, der formerer sig i den sure mælk, er begyndelsen på oste produktionen. Det er derfor nemt at forstille sig, at osten pludselig vil blive opfundet, uden det store besvær, da den skabes helt naturlig.
Vi med stor sikkerhed at den første ost, der blev skabt, er baseret på gedemælk. Derefter kom fåret, så kamelen og dernæst koen, bøflen og endda elgen og yakoksen.
I dag, under produktionen af ost, bruger vi osteløbe (en enzymopløsning), der bliver dannet igennem en industriel metode – Men før den industrielle metode blev til, brugte man osteløbe fra kalvemaver.
Klumperne fra kalvemaverne, har en blid, behagelig og let-syrlig smag. Man tog derfor væsken fra klavemaven og siede den, indtil man til sidst sad tilbage med de syrlige klumper. Derefter smed man klumperne på nogle sten, hvorefter man klaskede dem sammen, tilføjede salt og tørrede det ud. – Og voila, således blev osten født.
Varianter
Indenfor verdenen af ost eksisterer der mere end 1800 forskellige slags oste. Dog er der 7 kategorier af ost:
- Frisk ost (ingen skorpe)
- Klassiske eksempler: Ricotta, mozzarella, hytteost m.m
- Laget frisk ost (rynket hvid og blålig skorpe)
- Klassiske eksempler: Ricotta, mozzarella, hytteost m.m
- Blød hvid skrope (hvid ”fuzzy” skorpe)
- Klassiske eksempler: Camembert, Brie de Meaux, Chaource, Chevre Log
- Semi-blød (fin-tyk gråbrun skorpe – Eller orange og klisteret)
- Klassiske eksempler: Edam, Reblochon, Port Salut, Raclette, St Nectaire
- Hård (hård-skorpet, grå og ofte poleret, i voks eller olieret)
- Klassiske eksempler: Cheddar, Pecorino, Beaufort, Manchego, Gruyere, Parmesan
- Blå (grov, ru, sommetider klistret skorpe)
- Klassiske eksempler: Stilton, Gorgonzola, Roquefort, Picos de Europa
- Ost med tilføjet smag (meget varierende)
- Klassiske eksempler: Gouda med spidskommen, Lancashire med purløg, Pecorino med trøfler
Brænder du for at udvide din oste-horisont?
Den bedste måde at få en større osteoplevelse, er ved at bestille en osteplatte/tapasplatte med fokus på ost. Dette kan fx gøres hos Risskov Ost og deres Tapas take away Aalborg, hvor osten er i fokus og smagsoplevelsen er i topkvalitet.