Friday, May 17th, 2024

Dansk jul

Julen i Danmark er højsæson for hygge med traditioner og magiske oplevelser. Men hvad er det der gør Dansk jul til noget helt særligt?

Til jul skruer vi ekstra op for hyggen og samles med dem vi holder. Vi julehygger ikke kun i juledagene med i hele december. Julefrokoster, julearrangementer og uformelle sammenkomster med vene, familie og kollegaer

Levende lys

Det er tradition at der bliver tændt en masse stearinlys. For danskere er levende lys en selvfølge ved juletid og vi benytter os af enhver lejlighed til at få levende lys ind i vores hjem. Både på juletræet, men også i form af adventskranse, flotte juledekorationer, lyshuse, nisser med lanterner og kalenderlys.

Personlige juletraditioner

Julen er meget personlig for danskere, og hver familie har deres egne juletraditioner. Julen skal være, som den plejer. Selv om traditionerne variere fra egn til egn bager de fleste den samme slags julesmåkager hvert år hvad end det er klejner eller brunkager, og vi synger de samme sange, når vi går rundt om juletræet.

Kasserne med julepynt indeholder ofte ting, som er samlet sammen gennem mange år – både pynt der er lavet af familiens yngste og er gemt i mange år, men også julekugler og pynt, der er gået i arv. De fleste hjem har traditioner, de selv har skabt. Særlig pynt fra bedsteforældre, som kommer frem år efter år, spisestel, som kun bliver brugt i julen, eller en voksende samling af Georg Jensen julepynt, der skal op at hænge hvert år.

Dansk julefrokost

Dansk julefrokost er en hel institution op til jul. Og er meget forskellig om den holdes med familie, venner eller på arbejdspladsen. Julefrokoster på arbejdspladsen er efterhånden berygtede da det er en mulighed for at slå sig løs og snakke på tværs af afdelinger oh hierarki. Ofte er der rigelige mængder alkohol involveret til en firmajulefrokost.

Anderledes rolig kan en julefrokost med familien være. Her vil man ofte sidde over maden i mange timer og maden skal serveres i en helt bestemt rækkefølge

Først serveres fisken, derpå de kolde retter. Bagefter kommer de lune retter ind. Serveres der på buffet, sætter du op i samme rækkefølge: fisk, koldt og varmt. Efter maden, og gerne med en lille pause, kommer så desserten.

De forskellige retter nyder på rugbrød og med masser af tilbehør. Nogen vil endda mene at tilbehør er den vigtigst del af en dansk julefrokost, hvor flæskesteg ikke kan serveres uden rødkål, æg ikke kan serveres uden mayonnaise og fiskefilet kræver remoulade.