Friday, December 27th, 2024

Bryd den onde cirkel: Metakognitiv terapi for søvnproblemer

Søvnproblemer og søvnforstyrrelser er tilstande, som er forstyrrende for at en person kan på en  god nattesøvn. Årsagerne til at man oplever søvnproblemer kan være meget forskellige fra person til person. Nogle oplever udfordringer med at falde i søvn, og andre oplever udfordringer med at blive i søvnen og ender med at vågne op alt for tidligt. Andre oplever angst ved tanken om at falde i søvn. Metakognitiv terapi en behandlingsform som kan anvendes ved mange typer af søvnproblemer. Denne type kognitiv adfærdsterapi, retter fokus på at behandle tanker og overbevisninger, som medføre en negativ indvirkning på personens søvnmønster. Før du vælger en behandling er det vigtigt at konsulterer en læge. Læge har kan hjælpe med at identificere årsagen til søvnproblemerne og anbefale den bedste behandling. Med den rette behandling er formålet at personer får rolige nætter og en generel forbedring af helbredet.

 

Metakognitiv terapi til håndtering af angst omkring søvn

 

En søvnproblematik som behandles med metakognitiv terapi, er angst for selve søvnen. Det er frygten for ikke at kunne falde i søvn eller kunne holde sig i søvnen, som kan skabe forstyrrelser i søvnmønstret. Formålet med den metakognitiv terapi er at lærer den enkelte, hvordan man udfordre de bekymrende tanker, og skifte dem ud med positive og nyttige tanker. I terapisessionerne lærer man teknikker til håndtering af stress, så man kan slappe og få en bedre nattesøvn. Metakognitiv terapi er en effektfuld måde til at kunne bryde de angstfulde tanker som forstyrre søvnen. Der findes flere behandlingsform til behandling af søvnproblemer ud over  metakognitiv terapi. Andre behandlingsformer kan være kognitiv adfærdsterapi, og forskellige afslapningsteknikker. Det er vigtigt, at vælge det behandlingsforløb, som passer til den enkeltes udfordringer og behov.

 

Tackl søvnproblemer ved at ændrer i din livsstil

Uanset hvilken type behandling der vælges, så kan man med fordel undersøge ens livsstilsvaner. En regelmæssig rytme med sengetid og tider for opvågning, er med til at forbedre kvalitet af søvnen. Desuden anbefales det at undgå koffein og alkohol lige inden sengetid. Det kan også have en positiv effekt hvis man dyrker regelmæssig motion, og sørger for at spise en afbalanceret kost. Søvnproblemer kan være udfordrende at løse, men med en kombination af effektiv behandling og ændringer i livsstilsvaner, forbedres chancerne for at kunne komme tilbage på sporet og få mere rolige nætter med bedre nattesøvn.