Wednesday, May 25th, 2022

Blæk og toner – hvad er forskellen?

Blæk og toner er de to typer af forbrugsstoffer, som anvendes i printere; blæk anvendes i blækprintere (inkjet-printere), og toner anvendes i laserprintere.

Substansen og farverne

Blæk består af en flydende substans, hvorimod lasertoner består af et meget fint, tørt pulver.

Toner fås i primærfarverne CMYK (Cyan, Magenta, Yellow og Key Color (sort)).
Blæk fås også i CMYK-farverne, men foruden disse fås blækpatroner også i light-udgaver (light-magenta, light-cyan, light-black m.fl.)

Har du en mono-laserprinter (sort/hvid), så vil du kun skulle anvende sort toner i din laserprinter, men har du en farve-laserprinter, vil 4 tonere i hhv. cyan, magenta, gul og sort farve være nødvendige.

Lidt anderledes er det dog med blækprintere; først og fremmest findes mono-blækprintere ikke på markedet. Du kan selvfølgelig godt udskrive i sort/hvid, men farvepatroner er obligatoriske i blækprintere.

I modsætning til tonere, som kun fås som separate tonerenheder for de respektive CMYK-farver, så fås printerpatroner både som separate patroner, hvor hver blækfarve er indkapslet i hvert sit patronhylster, men visse inkjetprintere opererer også med tri-colour patroner.

I printere, hvor sidstnævnte gør sig gældende, skal man anvende en sort blækpatron og en trefarvet printerpatron, hvori cyan, magenta og gult blæk er indkapslet i én og samme patron.

Printteknologien

Måden hvorpå hhv. blæk og toner overføres til papiret under en udskrivningsproces (printteknologien) er også vidt forskellig for de to typer af forbrugsstoffer.

I en blækprinter ’skydes’ blækket ud via dyser ned på papiret.
I en laserprinter overføres tonerpulver via elektriske ladninger til en rulle, som er en den af tonerenheden, og ’smeltes’ på papiret grundet den varmeudvikling, som de elektriske ladninger danner.

Fordele og ulemper ved blæk og toner

For både blæk og toner findes nogle fordele og ulemper. Læs kort om dem herunder.

Fordele ved blæk:
– leverer skarp og præcis billedkvalitet

– fås til meget lave priser (hvis købt á kompatibel slags)

– kan anvendes til print på fotopapir

Ulemper ved blæk:
– tillader ikke en lige så hurtig udskrivning som lasertonere

– skal udskiftes oftere end lasertonere grundet mindre printkapacitet/blækindhold, og printomkostningerne kan derfor blive høje (særligt hvis man anvender originale blækpatroner)

Fordele ved lasertoner:
– leverer hurtig udskrivning – derfor er laserprintere ideelle til erhverv

– kan producere mange flere print end blækpatroner grundet stor kapacitet og skal derfor ikke udskiftes så ofte

Ulemper ved lasertoner:
– kan ikke anvendes til print på fotopapir, da denne papirtype ikke tåler varmeudviklingen, som dannes under en udskrivningsproces på en laserprinter

– producerer ikke så skarpe billedprint som blækpatroner i blækprintere gør