Sunday, February 5th, 2023

Beskæring af træer og buske: Det skal du vide

For mange mennesker er det vigtigt, at deres have er indrettet, så den tilbyder maksimal mulighed for både sol og skygge forskellige steder.

For at skabe små oaser eller store områder med mulighed for godt med lys og følelsen af solens stråler, kan det blive nødvendigt at trimme havens træer og buske. Vi forklarer her, hvad du skal være opmærksom på.

Husk at planten skal bruge energi på at komme sig

Der er ofte mange gode grunde til at beskære, men det er værd at huske på, at der også kan være ulemper ved det. F.eks. skal planten bruge energi på at komme sig, når der er blevet skåret i den. Faktisk kan den helt dø, hvis indgrebet har været voldsomt og den ikke kan komme sig ordentligt. Men det hører heldigvis sjældenhederne til.

Udover denne lille fare, så skal du vide, at det kan være svært at forudsige, hvordan planten helt præcist vokser ud igen. Når man beskærer, skaber man grobund for en masse nye skud, hvilket giver en mere tæt og kraftig plante. Hvordan den præcis vokser ud, er dog svært at spå om.

Beskæring kan også være for plantens skyld

Når du beskærer planter, træer eller buske, er det faktisk sjældent for selve plantens skyld, men oftest mere praktiske formål. Men der kan dog opstå situationer, hvor du bør beskære for plantens skyld. Det er f.eks. hvis du oplever, at der er grene, som er blevet skadet, er visnet eller som der er gået sygdom i. Ligeledes kan det være nødvendigt, hvis grene vokser ind over hinanden, hvormed de slider på hinandens bark og danner ”sår”.

Husk at være forsigtig!

Der er mange gode grunde til at bestille professionel hjælp til beskæring af træer, hvis du ikke har erfaringer med det.

For det første er det et hårdt arbejde, der derfor mange gange kan kræve brug af motorsav. Det alene kan gøre arbejdet farligt, men hvis du samtidig skal arbejde med motorsaven i højden, f.eks. stående på en stige, er det værd at overveje, om ikke en professionel havemand burde tilkaldes.

Husk desuden også, at du bør undersøge, om din forsikring dækker, hvis du laver skade på f.eks. taget, i tilfælde af at du klipper en gren ned herover.