Saturday, November 23rd, 2024

Egner dit hus sig til jordvarme?

Jordvarme er efterhånden blevet en eftertragtet energikilde til husstanden. Den udleder omkring halvt så meget CO2 som traditionelle energikilder og du kan få besparelser på knap halvdelen af din nuværende elregning.

Men det er desværre ikke alle husstande, der egner sig til at få denne energikilde installeret. Det kræver nemlig noget af en husstand, som ikke alle har.

 

Størrelsen på huset og dets grund

Jordvarme virker ved, at et anlæg og nogle slanger graves omkring 1-2 meter ned i haven. For at dette skal kunne lade sig gøre skal der være plads nok.

Hertil er tommelfingerreglen, at der skal 2 meter slange til hver 1 m2, som du ønsker at opvarme.

Dette betyder altså, at hvis du har et hus på 160 m2, så skal du regne med, at det ville kræve 320 meters slange for at kunne transportere varmen fra anlægget og rundt i husstanden.

 

Husets isolering

For at jordvarme giver mening som energikilde kræver det et velisoleret hus. Både ydervægge og loft bør være isoleret bedst muligt og der må heller ikke kunne sive varme ud gennem vinduer nemt.

Vandet, der løber ind i radiatorerne med jordvarme, er nemlig generelt lavere end dét fra traditionelle energikilder.

Lavere varme resulterer i mindre varmespild, større energibesparelse og mindre CO2-udslip, men det betyder også, at det kan være sværere at opvarme husstande, der ikke er ordentligt isolerede.

Hvis du er meget opsat på at etablere jordvarme i din husstand, men den er ikke helt så isoleret som krævet, så kan du overveje en energirenovering. Det kommer med en pris selvfølgelig, men kan resultere i besparelser på den lange bane samt mindre CO2-udslip, da din husstand bliver mere effektiv til at beholde den energi, som den får.

  

Er du stadig i tvivl?

Har du læst punkterne igennem, men er stadig i tvivl om din husstand ville egne sig til at få etableret jordvarme?

Kontakt Tuse Næs Entreprenøren og de vil besvare alle dine spørgsmål. De er eksperter i jordvarme og kan hjælpe med nedgravningsprocessen, hvis det bliver aktuelt for dig.